5.1.17

CERCO ESPAIS / ART D'ACCIÓ / CREACIÓ ESCÈNICA / FASE 2.1PRESENTACIÓ i PROPOSTA

Em dic Núria Iglesias Rodríguez i em poso en contacte amb vosaltres perquè estic cercant espais oberts al públic per continuar la investigació performàtica de la peça escènica del projecte COR. La construcció  definitiva d’aquesta tindrà lloc a finals del 2017 gràcies a la residència que m’ha estat otorgada per l’Animal a l’Esquena (centre de creació i recerca en l’àmbit de les arts del moviment).

COR és un projecte d’investigació artística multidisciplinària iniciat en residència al febrer del 2015 a la casa i l’entorn on vaig néixer i créixer, a Susqueda. Durant el procés de recerca, els detalls del meu llenguatge creatiu van anar aflorant a la consciència i, així, adquirint claredat. Va ser un viatge intern en recerca de la nena que vaig ser i continua vivint a dins per elaborar des d’un lloc, més enllà de mi i des de mi, una narració poètica i rica sobre l’absència. És la unió -mitjançant el joc- del dol i el cor i com des d’aquest espai que apareix en dansa amb el món, sense resistència ni voluntat, només amb silenci i escolta, allò que se sent a fora, des de dins i allò que se sent a dins des de fora, esdevé una sola cosa. És des d’aquí com vaig arribant, a poc a poc, a l’objectiu que em proposava: comunicar allò que va més enllà de la individualitat, però que només pot sorgir-ne des d’aquesta. És una indagació que pren per guia concreta i física els esbossos d’invents que el meu pare va deixar en herència en una petita llibreta quadriculada. Fent ús de diferents mitjans artístics, en el seu origen, vaig transferir els esbossos a moviment, poesia, so, vídeo, collage, fotografia, dibuix, tenint per base essencial el cos i tot l’imaginari que després de la pràctica física emergia.

Ara, vull continuar aprofundint i donant dimensió al projecte per concretar-lo en una peça escènica que s’estrenarà el 2018. Una de les formes en què esbosso i embasto aquesta peça és a través de la investigació mitjançant l'art d'acció. Prenc una imatge íntima i suggerent sorgida durant l’origen del projecte i el temps transcorregut fins aleshores i la desenvolupo en estat performàtic. D'aquesta manera, l'espai on la duc a terme i l'acció de la qual parteixo, establint un diàleg espai-temporal, enriqueixen allò que serà una peça creada a partir de fragments. 

A escala intuïtiva, aquests fragments són les restes visibles del cor que es clivella, s'esquerda i esmicola quan algú essencial desapareix sota la forma física per aparèixer processualment dins la interioritat, no com una unitat, però si com una integritat a la qual se li fa espai per continuar creixent més enllà de la individualitat. És així com, a través de l'escolta, l’herència, en una de les seves vessants, pot transmetre's a través de les generacions: mitjançant l'univers que ofereix la sang.

Per veure el teaser del tipus de proposta que ofereixo podeu clicar sobre l’enllaç.

Per poder dur a terme la producció d'aquesta obra es demana poder cobrar un import als testimonis, que serà, per altra banda, útil per cobrir, mínimament, la despesa generada per desplaçament i dietes durant la recerca i, si s’escau, una part d'ella, anirà destinada a honoraris per ús d'algun dels elements creats pels col·laboradors.


COL·LABORACIONS

En aquest treball i, en vàries de les seves etapes, col·laboren:Músic que va acompanyar-me en un moment determinat de la residència el 2015 i va enregistrar els sons del taller del pare - qui era ferrer, soldador i matricer - a través de micròfons de contacte i gravadora i la manipulació de les eines i materials de treball que usava. Actualment, està creant amb cura sobre aquest enregistrament i amb els fruits - en procés alguns d'ells - acompanya part de les peces performàtiques.


Aleix Rius

Em va acompanyar durant la residència i està creant una versió de la cançó 'Ghost Riders in the sky'. Aquesta peça va ser encarregada pel seu sentit.
DADES DE CONTACTE